Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Fito Krem, Fito krem ne işe yarar?
14 haftalık gebelik sürecinde bebeğin hızla büyümesi devam etmektedir. 13. hafta itibariyle ortalama ağırlığı 20 gram olan bebeğin bu haftaki ağırlığı ise ortalama 25 grama ulaşmıştır. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, bebeğin ağırlığı ve gelişimi her hafta katlanarak devam etmektedir. Bebeğin büyümesi, aynı zamanda anne rahminin büyümesi ve anne adayının karnının büyümesi anlamlarına da gelir. 14 haftalık gebelik sürecinde anne adayının hamile olduğu dışarıdan rahat bir şekilde anlaşılacak duruma gelmiştir. 14 haftalık gebelik sürecinde olan bir anne adayı; hamileliğinin ikinci üç aylık döneminde bulunmaktadır. Bu dönem, anne adaylarının en rahat olacağı dönem olarak bilinmektedir. Çünkü, gebeliğin ilk haftalarında meydana gelen değişiklikler ortadan kalkmış, vücut hormon değişikliklerine uyum sağlamıştır.
14 haftalık gebelik itibariyle bebeğin boyu 8 ile 9,3 cm arasında değişmektedir. Ayrıca, bu hafta itibariyle bebeğin bazı mimikleri belirgin hale gelir. Bebeklerin kaşlarını çatması, yüzünü ekşitmesi ve gözlerini kısması bu mimikler arasında yer almaktadır. Bebek, 14. haftada elini ağzına götürmeye devam eder. 14. hafta itibariyle, bebeğin cinsel organı belirgin hale gelir. Çünkü, bebek erkekse prostat, kızsa yumurtalıklar karın boşluğuna gelişimlerine paralel olarak yerleşirler. Fakat, bu hafta bebeğin cinsiyetini ultrason yardımıyla öğrenmek mümkün değildir. Yine de ileri teknolojiye sahip kaliteli bir ultrason sayesinde bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. 14 haftalık gebelik sürecinde bebeğin tiroid bezi gelişerek hormonları oluşmaya başlar. Böbrekler; 14. haftada bebeğin gelişmeye başlayan organlarıdır. Bu gelişmeden dolayı, bebek bu hafta itibariyle idrar üretmeye ve ilk idrarını yapmaya başlar. Bebek, bu haftadan başlamak üzere idrarını içerisinde bulunan su kesesine yapar. Ayrıca, bebek, içerisinde yer aldığı amniotik sıvının içerisinde yer değiştirmeye başlar. Bir diğer gelişme ise bebeğin 14. haftada saçlarının oluşmaya başlamasıdır. Bebeğin ensesi uzar, çenesi belirginleşir, kulakları ise başının arkasından daha öne ve yanlara gelir. Bununla beraber, bebek artık bir parmak izine sahiptir. 14 haftalık gebelik sürecinde bebeğin solunum çalışması hız kazanır. Bu bağlamda, 14. hafta, bebek için hayati öneme sahiptir. Çünkü, organlar görevlerini yerine getirmeye başlarlar. Böbreklerin işlevlerine başlaması, bebeğin bilinçli bir şekilde hareketlerini yerine getirmesi, 14. haftanın diğer özellikleri arasında yer almaktadır.
İkinci trimester olarak adlandırılan bu dönem, anne adaylarının en çok rahat edeceği dönemdir. Çünkü, anne adaylarının vücudu gebeliğe uyum sağlamıştır. Yorgunluk problemlerine karşın anne adaylarının sürekli dinlenmesi gerekir. Anne adaylarının gebelik hormonları, bu haftada maksimum seviyeye gelmişlerdir. Bu haftadan sonra, gebelik hormonları daha fazla artış göstermez. Gebelik hormonlarının seviyesinin sabit kalacağı, anne adaylarının mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin azalacağı ve daha çok rahat edeceği anlamına gelmektedir. Ancak, progesteron hormonundan dolayı bağırsak hareketlerinde gevşeme meydana geleceğinden dolayı anne adaylarının kabızlık şikayeti yaşaması doğaldır. Hamileliğin bu haftasında rahim büyüdüğü için kalın bağırsak üzerinde etkisi artacaktır. Bu yüzden, anne adaylarının tuvalet ihtiyaçlarını ertelememesi ve lifli yiyeceklerle beslenmesi gerekir. Kabızlık şikayetinden çok rahatsız olanların bir doktora gözükmesi şarttır. Anne adayları; 14. haftada kendilerini çok daha enerjik hissedeceklerdir. Bu yüzden, bu haftada anne adaylarının daha çok dışarı çıkması ve sevdikleriyle vakit harcaması gerekir. Çünkü, bu haftada hamilelikten dolayı yaşadıkları duygu değişimleri de azalacaktır. Ayrıca, 14. hafta itibariyle anne adaylarının kilo alması da muhtemeldir. Anne adaylarının bu dönemde yediklerine dikkat etmesi ve tatlılardan uzak durması gerekir.
21 mart-20 nis
23 tem-23 ağus
23 kas-21 ara
21 nis-20 may
24 ağus-23 eyl
24 ekim-22 kas
24 eyl-23 eki
21 ocak-18 şub
22 ara-20 ocak
19 şub-20 mart
21 may-20 haz
21 haz-22 tem
Yorum Yaz